Повернутися до новин

Некролог

30 квітня 2023 року на 88 році життя відійшов у засвіти Леонід Степанович Кондратський, український архітектор з багаторічним досвідом, лауреат Шевченківської премії, давній друг Шевченківського національного заповідника.

Народився Леонід Степанович в Кременчуці Полтавської області. Закінчив Київський інженерно-будівельний інститут. Здобувши вищу освіту, працював в інституті «Черкасиоблпроект». Із 1967 року – архітектор Черкаських художньо-виробничих майстерень Художнього фонду України. Із 2006 року – головний архітектор в приватному підприємстві «Творча майстерня «Архітектура». Член Національної спілки архітекторів України, із 2008 р.— член-кореспондент Української академії архітектури.

Леонід Степанович був тісно пов’язаний із розвитком музейної справи, зокрема на Канівщині. Ще 1968 року, у співавторстві з колегами-однодумцями Миколою Собчуком і Сергієм Фурсенком, ним був реалізовано проект з реставрації Успенського собору (пам’ятка архітектури ХІІ ст.) та створено в його стінах прекрасну експозицію Музею народно-декоративного мистецтва.

У 1990 році Успенський собор було передано релігійній громаді, а музей   розміщено в будівлі колишнього Базиліанського училища, яке є пам’яткою архітектури XVIIІ ст.

Леонід Степанович –автор пам’ятного знаку «Звідси почався останній шлях Тараса Шевченка на Чернечу гору в безсмертя 22 (10) травня 1861 року», який знаходиться поряд з Музеєм народного декоративного мистецтва. Звідси  щорічно 22 травня починається всенародна хода на Тарасову Гору.

Колектив Шевченківського національного заповідника сумує з приводу смерті свого щирого друга Леоніда Степановича Кондратського і висловлює щирі співчуття рідним і близьким покійного. Світла пам’ять людині, яка любила й цінувала канівську землю.

Поділитися статтею

Більше новин

Допомога фронту

2 Жовтня, 2024

Уже в перші тижні повномасштабної війни частина колективу Шевченківського національного заповідника активно долучилася до допомоги фронту. Зокрема, на Тарасовій Горі сформувався осередок із плетіння маскувальних сіток для ЗСУ. Нині вже 316 сіток відправлено нашим воїнам через Канівський волонтерський центр. Старий домашній одяг, спанбонд (закупляється за донати музейників і відвідувачів заповідника) швидко стають такими потрібними на фронті речами. (більше…)

Читати далі

З нагоди Дня захисників і захисниць України

1 Жовтня, 2024

Сьогодні, 1 жовтня, з нагоди Дня захисників і захисниць України на Тарасовій Горі відбулася зустріч-діалог із учасниками бойових дій 2014-2024 років «Герої серед нас: минуле і сьогодення». Учасниками заходу стали працівники заповідника та учні 10 - 11 класів Канівської гімназії імені Івана Франка. (більше…)

Читати далі

До 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка

26 Вересня, 2024

У Шевченківському національному заповіднику 26 вересня 2024 року відбулися Десяті Міжнародні Шевченківські читання «Наукові здобутки у вивченні біографії Тараса Шевченка», присвячені 210-й річниці з дня народження митця та 175-ліття завершення експедиції на Арал. Науковий захід проведено спільно з вченимий дослідниками України(міста Запоріжжя, Збараж, Звенигородка, Знам’янка, Канів, Київ, КривийРіг, Львів, Переяслав, Славута, Ужгород, Черкаси; с. Качанівка Прилуцького району Чернігівської області, с. Сковродинівка Богодухівського району Харківської області, с. Трипілля Обухівського району Київської області, с. Шевченкове Звенигородського району Черкаської області)і Казахстану(міста Астана, Алмати, Форт-Шевченка). (більше…)

Читати далі