Повернутися до новин

Хранителька Української Святині

До 85-літнього ювілею ЗінаїдиТарахан-Берези

Сила, мудрість, єдність кожної спільноти здавна визначалася умінням поціновувати і пошановувати тих, хто своїми чеснотами – талантом, знанням, досвідом, здобутками та громадянською позицією сприяв її розвитку,стверджував ціннісні пріоритети та вказував вектори подальшого руху.

Серед таких достойників – Зінаїда Панасівна Тарахан-Береза – наша сучасниця, відома і авторитетна шевченкознавиця, фахівчиня музейної справи високого рівня, яка протягом понад 50-ти років здійснювала почесну місію хранительки Шевченківського Меморіалу, 22 травня святкує свій 85-ти літній ювілей.

Мабуть, саме місце і дата народження майбутньої науковиці визначили її долю та життєве призначення: народилась вона у Каневі, , в день 78-ми річчя з часу навічного повернення Тараса Шевченка в Україну та в рік відкриття Шевченківського меморіалу на Тарасовій Горі. Відчуваючи тонко і глибоко світ українського Генія, особливу ауру і енергетику Гори-Могили, Зінаїда Панасівна одну за одною відкривала невідомі сторінки історії, з ними пов’язаної

З. П. Тарахан-Береза – кандидатка філології, Заслужена працівниця культури України, Лауреатка премії імені В. Вернадського, Почесна громадянка міста Канева; авторка чотирьох ґрунтовних розвідок монографічного, історичного, пам’яткоохоронного характеру та  понад 300 наукових публікацій у вітчизняних і зарубіжних виданнях.

Результатом глибоких наукових досліджень вченої стала історична реконструкція дерев’яної козацької церкви Покрови Пресвятої Богородиці поч. ХVIII ст. За заслуги «з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви» її було нагороджено орденом Святої великомучениці Варвари. Вона нагороджена Почесною відзнакою Міністерства культури і мистецтв України, Почесною відзнакуою Черкаської обласної ради та облдержадміністрації «За заслуги перед Черкащиною».

Такий щедрий доробок вченої – це, насамперед, ґрунтовна освіта, енциклопедичні знання, неперервний пошук, природна допитливість, невтомна робота та, звичайно ж, незгасима любов до рідного краю і до Шевченкового Слова.

Нині Зінаїда Панасівна Тарахан-Береза перебуває на заслуженому відпочинку, втім подвижницький труд, науковий доробок, неосяжний пласт зібраного архівного матеріалу, творчий шлях і життєва позиція, вкорінені долею у Тарасову Гору, дають незаперечне право вважати її справжньою Хранителькою української Святині, а громадянська мужність науковиці у відстоюванні священної вершини і заповідних видноколів мають стати керунком для сучасних та майбутніх хранителів Шевченківського меморіалу в Каневі.

Многая літа, дорога Зіно Панасівно!

 

Хранителі Шевченківського меморіалу

Поділитися статтею

Більше новин

Допомога фронту

2 Жовтня, 2024

Уже в перші тижні повномасштабної війни частина колективу Шевченківського національного заповідника активно долучилася до допомоги фронту. Зокрема, на Тарасовій Горі сформувався осередок із плетіння маскувальних сіток для ЗСУ. Нині вже 316 сіток відправлено нашим воїнам через Канівський волонтерський центр. Старий домашній одяг, спанбонд (закупляється за донати музейників і відвідувачів заповідника) швидко стають такими потрібними на фронті речами. (більше…)

Читати далі

З нагоди Дня захисників і захисниць України

1 Жовтня, 2024

Сьогодні, 1 жовтня, з нагоди Дня захисників і захисниць України на Тарасовій Горі відбулася зустріч-діалог із учасниками бойових дій 2014-2024 років «Герої серед нас: минуле і сьогодення». Учасниками заходу стали працівники заповідника та учні 10 - 11 класів Канівської гімназії імені Івана Франка. (більше…)

Читати далі

До 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка

26 Вересня, 2024

У Шевченківському національному заповіднику 26 вересня 2024 року відбулися Десяті Міжнародні Шевченківські читання «Наукові здобутки у вивченні біографії Тараса Шевченка», присвячені 210-й річниці з дня народження митця та 175-ліття завершення експедиції на Арал. Науковий захід проведено спільно з вченимий дослідниками України(міста Запоріжжя, Збараж, Звенигородка, Знам’янка, Канів, Київ, КривийРіг, Львів, Переяслав, Славута, Ужгород, Черкаси; с. Качанівка Прилуцького району Чернігівської області, с. Сковродинівка Богодухівського району Харківської області, с. Трипілля Обухівського району Київської області, с. Шевченкове Звенигородського району Черкаської області)і Казахстану(міста Астана, Алмати, Форт-Шевченка). (більше…)

Читати далі