Повернутися до новин

З нагоди Дня захисників і захисниць України

Сьогодні, 1 жовтня, з нагоди Дня захисників і захисниць України на Тарасовій Горі відбулася зустріч-діалог із учасниками бойових дій 2014-2024 років «Герої серед нас: минуле і сьогодення». Учасниками заходу стали працівники заповідника та учні 10 – 11 класів Канівської гімназії імені Івана Франка.

Своїми враженнями, думками, почуттями захисники поділилися з молоддю.

Ольга ІСАЄВА, старший науковий співробітник заповідника, заглибила присутніх в історію виникнення свята та розповіла про традиції святкування Дня козацтва, а згодом – Дня захисника України.

Микола ПОРОЖНІЙ, представник спілки учасників АТО «Нескорені», Юрій ПАНЬКОВЕЦЬКИЙ, учасник АТО, та Роман БОГДАН, начальник Другого відділу Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, учасник бойових дій, щиро та відверто розповідали про воєнні будні, про враження від спілкування з прихильниками «руського миру» на Сході.

Цікавим та відвертим був виступ Олени ФОСТИК, педагога, в минулому директора Зорянської середньої школи Донецької області. На сьогодні пані Олена є тимчасово переміщеною особою і проживає в одному з сіл Канівської громади. Історія життя людини, яка залишила по той бік війни все, що наживалося роками, нікого не залишила байдужим…

І таких розповідей та історій десятки тисяч на Україні та поза її межами. Людські долі, відкореговані війною.

У кожного з нас у цій війні своя роль: ВОЇН, ВОЛОНТЕР, не байдужий до людського горя УКРАЇНЕЦЬ. Ми всі захищаємо Україну на своїх рівнях. І у цьому наша сила та нездоланність.

Поділитися статтею

Більше новин

Допомога фронту

2 Жовтня, 2024

Уже в перші тижні повномасштабної війни частина колективу Шевченківського національного заповідника активно долучилася до допомоги фронту. Зокрема, на Тарасовій Горі сформувався осередок із плетіння маскувальних сіток для ЗСУ. Нині вже 316 сіток відправлено нашим воїнам через Канівський волонтерський центр. Старий домашній одяг, спанбонд (закупляється за донати музейників і відвідувачів заповідника) швидко стають такими потрібними на фронті речами. (більше…)

Читати далі

З нагоди Дня захисників і захисниць України

1 Жовтня, 2024

Сьогодні, 1 жовтня, з нагоди Дня захисників і захисниць України на Тарасовій Горі відбулася зустріч-діалог із учасниками бойових дій 2014-2024 років «Герої серед нас: минуле і сьогодення». Учасниками заходу стали працівники заповідника та учні 10 - 11 класів Канівської гімназії імені Івана Франка. (більше…)

Читати далі

До 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка

26 Вересня, 2024

У Шевченківському національному заповіднику 26 вересня 2024 року відбулися Десяті Міжнародні Шевченківські читання «Наукові здобутки у вивченні біографії Тараса Шевченка», присвячені 210-й річниці з дня народження митця та 175-ліття завершення експедиції на Арал. Науковий захід проведено спільно з вченимий дослідниками України(міста Запоріжжя, Збараж, Звенигородка, Знам’янка, Канів, Київ, КривийРіг, Львів, Переяслав, Славута, Ужгород, Черкаси; с. Качанівка Прилуцького району Чернігівської області, с. Сковродинівка Богодухівського району Харківської області, с. Трипілля Обухівського району Київської області, с. Шевченкове Звенигородського району Черкаської області)і Казахстану(міста Астана, Алмати, Форт-Шевченка). (більше…)

Читати далі