Повернутися до новин

Олекса Гірник

45 років тому, 21 січня на Тарасовій горі у Каневі  Олекса Гірник здійснив акт самоспалення в ім’я незалежності України.

Олекса Миколайович Гірник народився 28 березня 1912 року у селищі Богородчани  на Івано-Франківщині. Замолоду був прихильником незалежності України, через що відбув два з половиною роки ув’язнення в польських, а пізніше ще вісім років у радянських тюрмах і таборах.

Глибокої осені 1948 року Олекса Гірник повернувся в Україну. Тяжко переймався становищем України − його бентежило посилення русифікації у повоєнні часи. Взірцем для нього завжди був Тарас Шевченко. У  домашній бібліотеці було двотомне видання творів Кобзаря, яке він використовував як ліки для своєї зболеної, змученої душі. Таємно від родини писав листівки, спрямовані проти російської окупації та русифікації України. Всього таких листівок підготував близько тисячі.

У січні 1978 року виїхав до Канева, на могилу Кобзаря. Олекса Гірник розкидав листівки на Тарасовій горі, а   прощальний заклик:

«Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава! (Радянська, та не російська).
Україна для українців! З приводу 60-річчя проголошення самостійності України Центральною Радою 22 січня 1918 р. – 22 січня 1978 р. На знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі!?». Після цього облив себе бензином і підпалив.

За проявлені громадську мужність і самопожертву, в 2007 року Олексі Гірнику було присвоєно звання  Героя України.

Олекса Гірник віддав заради свого народу найдорожче – життя. У  прощальному листі дружині Кароліні написав:«Я ішов простою дорогою, тернистою. Не зблудив, не схибив. Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. Мій протест – то пережиття, тортури української нації. Мій протест – то прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець».

Тож кожного року 21 січня вшановуємо пам’ять українського патріота. І цього року біля пам’ятного знаку  Олексі Гірнику на Тарасовій горі зібралися представники ГО «Свобода», краєзнавці, жителі міста, працівники заповідника.  Олександр Гнучий  поділився своїми спогадами, поетеса Віра Носенко прочитала  вірші, присвячені нашій довгоочікуваній перемозі в російсько-українській війні. Сергій Леонтьєв провів екскурсію виставкою «Народжені вільними», частина експозиції якої присвячена пам’яті  Олексі Гірнику.

 

Поділитися статтею

Більше новин

УВАГА!!! СТАРТУЄ ФЕСТИВАЛЬ

14 Березня, 2024

З нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка (більше…)

Читати далі

29 лютого йому було б 80…

1 Березня, 2024

Раз на чотири роки, саме у високосний, припадає день народження (більше…)

Читати далі

Закінчився життєвий шлях Анатолія Мефодійовича Левицького

14 Лютого, 2024

Колектив Шевченківського національного заповідника із сумом сповіщає (більше…)

Читати далі